Monday, January 22, 2007

Libanons breda opposition kallar till generalstrejk...

Tänkte bara upplysa er lite angående generalstrejken som oppositionen kallat till imorgon. Men först vill jag klargöra att oppositionen består av ett blandat gäng kristna maroniter, druser, muslimer av både sunni och shia, samt ett flertal sekulära partier. Media har fått det att se ut som om det enbart är Hizbollah som gått ut i protesterna, men så är icke fallet.

Den senaste månaden så har oppositionen också arrangerat stora manifestationer, demonstrationer, protestaktioner samt ett massivt protestläger bestående av över 1500 tält. Dessa tält slogs upp framför ministeriepalatset i Centrala Beirut för exakt 52 dagar sen och kräver att få vara rättvist delaktiga i den nuvarande regeringen, annars så kräver de regeringens avgång.
USA som så gärna vill mellanösterns bästa (??!!) har gått ut och sagt att de stödjer den nuvarande regeringen och sagt att om Fouad Seniouras (nuvarande premiärministern) regering avsätts så kommer USA att ta initiativet till ett FN beslut som skall sätta stopp för oppositionen. Fouad Seniora som skakade hand med Condoleza Rice mitt under sommarens krig vill jag och många andra i Libanon ha bort. Han skakade hand med samma Rice som vid flera tillfällen ansåg att det var för tidigt för ett eldupphör och uppmuntrade Israels upptrappning av kriget mot Libanon. Senioras ministrar och parlamentsledamöter valde också att äta lunch med Rice på den amerikanska ambassaden under kriget. Jag ser det som ett svek mot folket. Människor dog, människor blev hemlösa, men ministrarna åt lunch med Rice.


Jag ser fram emot morgondagens strejk och hoppas att inga hemska saker kommer att hända som påföljd av strejken. Stämningen här är väldigt spänd och regeringssympatisörer vill gärna se ett kaos för att skylla på oppositionen.


Håller tummarna för ett bättre Libanon
.

No comments: