Wednesday, January 24, 2007

Dagen efter strejken ....

Den svarta röken och den fräna doften av brända däck välkomnade en sorgsen morgon i Libanon. Tre döda och 130 skadade, varav 6 kritiska, var vad Libanons befolkning kunde läsa om efter endast en strejkdag. Oppositionen som under gårdagen blockerade vägar runtom i landet med brinnande däck och skrotbilar samt använde sig själva som mänskliga sköldar, mötte våldsamma regeringsympatisörer. Dessa sympatisörer slog de strejkande med träpålar, sköt dem, misshandlade dem, körde vissa med bilar, slog dem med stenar, kastade stenar dem och i Soufar (ett drusiskt område) körde en av Joumblats livvakter (Walid Joumblat partiledare för Progressive Social Party, ett drusparti) förbi strejkande människor och sköt ner dem med k-pist. Han är nu arresterad.
Nu ikväll har det svarta sotet från igår lagt sig men det betyder inte att allt är frid och fröjd. Det framgår idag tydligt att de regeringsympatisörer som saboterade igår började sina terroraktioner redan klockan 5 morgonen de gick in kontor tillhörande Free Patriotic Movement (Michel Aouns parti, kristen maronit) i Jbeil och sköt partimedlemmar. Jag skulle vilja påstå att sabotagen var planerad och beordrad från högsta topp. Det går inte att beskriva med ord bredden och graden av kaoset som hela tiden eskalerade och aldrig verkade ta slut. Men förhoppningsvis kommer de skyldiga att ställas inför rätta. Det måste betonas att det som pågår i Libanon inte alls är en konflikt mellan muslimer och kristna. Igår anföll kristna kristna och muslimer muslimer. Jag känner en man som sköts i huvudet av livvakten jag nämnde ovan, han är drus och livvakten är drus.

Strejken blåstes av igår kväll av oppositionen och Michel Aoun gick idag ut i presskonferens och anklagade Lebanese Forces för att hetsa till kaos i landet. Hassan Nasrallah höll ett tal och sa att kraven för en ny regering kvarstår...

No comments: