Thursday, January 13, 2011

Regeringskrisen i Libanon

Har man levt tillräckligt länge i Libanon så vet man att politiken är vardagsmat. Man vet också att varje kväll så kan man få sig en dos stress och ångest genom att zappa igenom en handfull arabiska tv stationer som varje kväll gästar ännu ett gäng politiker som debatterar och gestikulerar vilt om det politiska läget, de är alltid oense, emellanåt skrattar de tillsammans, tills de i andra stunden skäller ut varandra så att spottet som flyger når oss hemma i soffan.

Det enda som man med säkerhet vet om i Libanon är osäkerheten. Som till exempel nu när oppositionens ministrar lämnade regeringen så ställs frågan om det ens är möjligt att bilda en ny regering.

Oppositionen har under flera månader vädjat premiärministern Saad Hariri, sonen till mördade premiärministern Rafik Hariri, att kalla till regeringssammanträde för att diskutera kraven om att ställa de sk falska vittnen inför libanesisk domstol. De falska vittnen har varit väldigt omdiskuterade i Libanon men knappt nämnts i utländsk media. De falska vittnen är ca 5 individer som alla vittnade mot Syrien och 4 Libanesiska generaler, anklagade dem för att vara inblandade i mordet på Hariri. De 4 generalerna hölls fängslade i fyra år tills de släpptes fria av tribunalen 2009.Konstigt nog så vill inte Saad Hariri ställa upp på det. Oppositionen menar att det är viktigt att veta vem eller vilka som skickat ut de falska vittnen för att komma till den verkliga mördaren. Saad Hariri och hans anhängare menar att det är viktigare att gå vidare med den internationella tribunalen.

Visste ni förresten också att de avgångna ministrarna inte BARA är Hizbollah ministrar. Bara 2 ministrar som avgick representerar Hizbollah, i den ministerskaran finns 5 kristna också. Men i media så betonar man vikten att översätta Hizbollah som "guds parti" (ingen som ifrågasatt kristdemokraternas namn? Inga korståg som man befarar??) och utelämna fakta som visar att Hizbollah bara har 2 ministrar i regeringen.

På måndag ska samtliga parlamentsledamöter en och en besöka presidenten för att lägga namnförslag på den kommande premiärministern. Om det sker utan problematik (vågar jag vara optimistisk?) så kommer den utnämnda kandidaten att få i uppdrag att bilda ny regering, alltså utse nya ministrar.

Det som kan komma att ske nu är att Walid Joumblat, leader för det stora druspartiet i Libanon, som tidigare var allierad med Saad Hariri efter mordet på Hariri, ställer sin kandidatutnämning till oppositionens förfogan vilket gör att oppositionen blir majoritet. Joumblat gick över till oppositionens sida då Syrien inte längre var misstänkt för mordet på Hariri, 2009.

Jag tror att tribunalen kommer att utlysa den misstänkta i mordet på Rafik Harir innan vi ens får en ny regering i Libanon. En känsla jag har i magen. Hoppas den inte stämmer.


Det stora hålet som bildades efter Harir sprängdes till döds.Källa: google



En av de falska vittnen. Källa: google

2 comments:

Mrsmumi said...

Hej Mona, intressant inlägg du har skrivit! Håller med dig om att det enda man vet säkert om Libanon är osäkerheten som alltid känns i den tunga luften. Dock är det svårt att vara neutral i sådana lägen.

Jag lägger tyvärr skulden på libaneserna i detta läge, det är vi, folket som har delat upp oss i dessa olika läger. Dessa, i min mening, korrupta ledare skulle inte kunna åstadkomma så mycket utan stöd från oss.

Jag tror att det viktigaste är att ta ställning till att inte välja någon "sida" för även om Libanon porträtterar utåt att valen är demokratiska så är de inte det. Folk väljer parti efter religiös tillhörighet och inte efter politiska åsikter, vilket jag tror tyvärr bäddar för konflikter.

Vi borde sluta peka finger och hata varandra och inse att i slutet så är vi alla libaneser.

Tack för ett fint inlägg

Karin said...

Hej! Intressant läsning. Hittade din blogg när jag sökte på Libanesiska maträtter.Det är så synd att det fina landet Libanon ska ha regeringskris efter regeringskris. Bodde själv i södra Libanon (Tyr/Sour) med min familj 2004 och vi upplevde landet som vackert och människorna oerhört vänligt och gästfria och Beirut är en fantastiskt härlig stad. Det var relativt lugnt under vår tid där nere så vi kunde i princip resa runt och se hela landet. Jag hoppas kunna återvända till Libanon någon dag.
Karin